Bir şeyi araştırmak ve yeni bilgileri öğrenmek her zaman ilk önceliğim olmuştur. Bu anlamda, internet büyük bir denizdir ve bazen kaybolurum. Ancak, genellikle tekrar yolumu bulmak için kitaplarıma dönmeyi tercih ederim. Bunu yaparken, dijital ortamı kıramayacağım için e-kitabı okuyorum. Okuduğum kitapları ücretsiz kitap okuma siteleriyle indiriyorum. Bazı siteler ücretli e-kitaplar satsa da, ücretsiz olanları bulmak da mümkündür. Sizin için hazırladığım en iyi çevrimiçi kitap okuma sitelerinde, kitap satış siteleri yerine çevrimiçi okuma deneyimi ve paylaşımı benimseyen sitelerde ilerleyeceğim.
Top 14 Çevrimiçi Kitap Okuma Siteleri
Bu makalede sizin için hazırladım, çevrimiçi kitap sayfalarını tek tek incelemeye çalıştım. Telif hakları konusunda çok dikkatli olmaya çalıştığım için uygun sayfaları paylaşıyorum. Buradaki sitelerde çok sayıda ücretsiz içerik bulabileceğinizi belirtmek isterim. Ancak, satın almak istiyorsanız, ilgili kitapların satış sayfalarına gitmeniz gerekir. Çok uzun süre beklemeden en iyi çevrimiçi kitap okuma siteleri listesine geçelim.
Google Play Kitaplar
Google Play’deki ana kategorilerin kitaplar bölümü hem ücretli hem de ücretsiz kitap içerir. İlk başta, giriş yaptığınızda, ücretli kitapların farklı kategoriler altında listelendiğini görebilirsiniz. Satın almak istiyorsanız, buradan satın alabilirsiniz. Ancak, ücretsiz kitaplara erişmek için arama bölümüne ücretsiz kitaplar yazabilirsiniz. Bu şekilde, tüm kategorilerde kitaplar bulabilirsiniz. Arama sonucundaki seçeneklerden ücretsiz olarak seçerseniz, arama sonuçlarınızı daha net alabilirsiniz. Özel uygulaması nedeniyle, okuma kitaplarını da kolaylaştırır. Burada hem Türk hem de diğer yabancı dillerde binlerce kitap bulabilirsiniz.
Elma Kitapları
Apple marka cihazlarına yüklenebilen uygulama genellikle satın alınan kitaplar için kullanıldı, ancak listeye dahil ettiği çok sayıda ücretsiz kitapla eklemek istediğim bir uygulamaydı. Özellikle suç, gerginlik ve romantik gibi alt kategorilerde birçok kitabı var. Yine, meraklılar için araştırma ve referans departmanlarında birçok farklı kitaba ev sahipliği yapıyor. Tüm bu kitaplar arasında ses olanları incelemek de mümkündür.
Proje Gutenberg
E-kitap hakkında konuşmak değil, Project Gutenberg’i atlamak mümkün değildi. E-kitap açısından ilk proje olan Project Gutenberg, 60.000’den fazla ücretsiz e-kitaba ev sahipliği yapıyor. Bu sitede telif hakkı olan eski kitaplar yayınlanmıştır ve kayıt veya ücret alınmaz. Ancak, buradaki tüm kitaplar yabancı dillerde yazılmıştır. Kitapları çevrimiçi olarak okuyabilir veya EPUB veya Chindle ile uyumlu olarak indirebilirsiniz.
Altkitap
Kendilerini Türkiye’nin ilk çevrimiçi yayınevi olarak tanımlayan Altkitap, 20 yıldır piyasada. Ancak, son 8 yıldır, e-kitaptaki yeni siteleriyle yola çıktılar. Sitede yayınlanan tüm içerikler ücretsizdir. Farklı kategorilerde kitap bulabileceğiniz site, hikaye açısından güzel kitaplar içerir. Hepsini incelemenizi tavsiye ederim. Site, kendi içeriklerini göndererek kullanıcılara kendi içeriklerini gönderme fırsatı sunar. Bu nedenle, başarılı yazarların seçimine özellikle dikkat ederler.
Kültür ve Turizm Bakanlığı E-Kitap
Listeye eklemek istediğim sayfalardan biri Kültür Bakanlığı’nın kitap bölümü idi. Kendi kültürümüz temelinde birçok farklı esere ev sahipliği yapan site, özellikle araştırma için çok önemli kaynaklar içermektedir. Edebiyat, folklor, kültür ve sanat gibi birçok bölüm vardır. Örneğin, antik Türk edebiyatına ait Divan ve Mesnevi’nin yanı sıra Anadolu destanları hakkındaki makalelere ulaşabilirsiniz. Tabii ki tüm bunları e-kitap biçiminde görmüyorsunuz. Bazı bölümlerde bilgiler sitede yazılır, ancak genel olarak içerik PDF biçiminde paylaşılır.
Rakuten Kobo
Rakuteten Kobo, Elektronik Kitap Okuyucu pazarında önemli bir yere sahiptir. Türk e-kitabı açısından ciddi pazarlar olduğunu belirtmeliyim. Ama aynı şeyi ücretsiz kitaplar için söyleyemem. Durumu biraz geride takip ediyorlar. Telefon ve tablete ek olarak, masaüstü uygulamaları aracılığıyla kitapları okuyabilirsiniz. Siteye üyelik ücretsizdir ve açtığınız hesap sayesinde kitap izleme gibi temel özellikleri kullanabilirsiniz.
Wattpad
Kendilerini sosyal hikaye anlatma platformu olarak adlandıran Wattpad, milyonlarca üye ile büyük bir kitap okuma ve paylaşım platformudur. Her kullanıcı buradan okuyabilir veya yazabilir. Wattpad sitesinde yirmiden fazla kategoride kitap bulmak mümkündür, bu da birçok yeni yazarın doğumudur. Farklı hikayeler okumak ve yeni yazarları keşfetmek gibi hedefleriniz varsa, bu site tam olarak sizin içindir. Birçok yerli ve yabancı dizinin senaryolarının bu platformda yayınlanan kitaplardan ortaya çıktığını söylemeliyim. Ancak, yine de bir kitap aramak için biraz uzun zaman harcamanız gerekecek. Çünkü yüksek kaliteli içeriğe ek olarak, daha az bakım sayısı oldukça yüksektir. Onları ortadan kaldırmak zaman alacaktır.
Scribd
Uzun yıllardır bir sunum ve belge paylaşım hizmeti olarak hizmet veren Scribd, yıllar boyunca kapsamını genişleterek elektronik kitaplar açısından önemli bir yer kazandı. Ücretli üyelik sayesinde sitede sunulan tüm belgelere ulaşabilirsiniz. İlk ay bu üyelik sisteminde ücretsiz olarak sunulmaktadır. Bu şekilde kaliteyi test edebilirsiniz. Üyeliğiniz sayesinde her ay belirli sayıda kitabı her ay indirebilirsiniz. Genel olarak, kitap içeriği yabancı bir dilde paylaşılır. Türk içeriğini belge bölümünde bulabilirsiniz.
İnternet Arşivi Açık Kütüphanesi
İnternette web sitelerinin arşivini tutan bir proje olan İnternet Arşivi kapsamında, Open Library adlı bir e-kitap arşivi var. Arşiv kapsamında yaklaşık 2 milyon e-kitap var. Özellikle tarih hakkında bir milyondan fazla belge paylaşıyorlar. Bu anlamda harika bir kaynak sunuyor. Bazı kitapları doğrudan sisteme indirebilirken, üye olmadan ve ödünç almadan bazı kitapları okuyamazsınız. İçeriğin çoğunun İngilizce olduğunu söylemeliyim.
Uluslararası Çocuk Dijital Kütüphanesi
İnternette kitap okumak isteyenler için, bu listede çocuklarla içerik eklemezdim. Hakkında konuşmak istediğim bu site ICDL. Site sadece yabancı dil içeriği olarak görülebilir, ancak sitede birçok farklı Türk kitabı da bulabilirsiniz. Bu kitaplara arama bölümünden kontrol ederek ulaşmak özellikle mümkündür. Diğer dillerdeki içerikten resimli olanları seçerek çocuklara hikayeler anlatmak mümkündür.
Bookboon
Profesyonel iş sorunlarında kendilerini geliştirmek isteyenlerin sıkça noktalarından biri olan Bookboon’u eklemek istedim. Bu site, hem ücretsiz hem de ücretli seçeneklerle kitap okuma deneyimi sunar. Kitapları ücretsiz olarak görüntülemek için öğrenci olarak kaydolmanız gerekir. Normal kaydederseniz, deneme süresinden 1 ay boyunca ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz.
İdefix
20 yılı aşkın bir süredir internet üzerinden kitap satan Idefix’in elektronik kitaplar hakkında bir bölümü var. Bu bölümde, birçok farklı yazarın yeni kitaplarını çevrimiçi olarak satın almak mümkündür. Özellikle yeni yayınlanan bölümü takip etmenizi tavsiye ederim. Sitedeki e-kitapların fiyatları da çok uygun. Site ayrıca yabancı dillerde içerikli kitaplar içermektedir.
D&R
D&R, birçok yerde fiziksel mağazalara sahip büyük bir markadır. Ayrıca kendi sitesi aracılığıyla kitap ve teknolojik ürünler satıyor. Çevrimiçi kitap okuma siteleri arasında listelememin ana nedeni, bu bölümdeki ve içerikteki kaliteli yayınlardır. D & R’nin 14 farklı kategorinin altında elektronik kitapları olan fiyat politikası da standarttır. Kobo markası ile işbirliği sayesinde, ilgili kitapları kendi uygulamaları aracılığıyla okumanıza izin verir.
Üniversite Açık Ders Kitapları
Sonunda, hakkında konuşmak istediğim siteleri tek bir başlık altında toplamak istedim. Çünkü hepsi üniversitede alınan eğitimlerde kullanılan ders materyallerini içeren birçok farklı site vardır. Türkiye’deki birçok üniversite açık kurs belgelerini bu şekilde paylaşmaya başladı. Örneğin, İstanbul Üniversitesi’nin Auef Ders Kitaplarını ve Ankara Üniversitesi Açık Ders Materyallerini kendi sayfalarından indirebilirsiniz. Ders için ekstra kaynak ihtiyacınızı bu şekilde karşılayabilirsiniz.
Web Siteleri:
Bu makalenin siz ve arkadaşlarınız için yararlı olduğunu düşünüyorsanız, makaleyi sosyal medya hesaplarınız aracılığıyla paylaşabilirsiniz. Burada hangi siteleri kullanıyorsunuz? En iyi çevrimiçi kitap okuma sitelerinde okuduğunuz kitapların hayatınıza eklediği şeyleri paylaşabilir misiniz? Tüm bu paylaşımları aşağıdaki yorumlar bölümünde yapabilirsiniz.